XII Bruno Sarlin -seminaari: Kohti uuden sukupolven hyvinvointimallia

XII Bruno Sarlin -seminaari
Kohti uuden sukupolven hyvinvointimallia

Aika: 8.12.2016 klo 13–17 Paikka: Helsingin kuntatalo
Huoltaja-säätiö järjestää seminaarin yhteistyössä Sosiaalipoliittisen yhdistyksen kanssa

Valtion vaivaishoidon neuvojan Bruno Sarlinin (1878–1951) aloittaessa Köyhäinhoitolehden ensimmäisenä päätoimittajan vuonna 1912 tavoitteena oli luoda maahan edistyksellinen köyhäinhoitojärjestelmä ja jättää köyhäinhuutokaupat historiaan. ”Kaikkia, kaikkia saatettakoon, mikäli mahdollista, itseavustuksen vankalle pohjalle.”

Seuraava suuri harppaus otettiin, kun teollistuvan ja kaupungistuvan maan tarpeisiin alettiin rakentaa universaalia hyvinvointivaltiota Pekka Kuusen oppien mukaan: sosiaalimenoja ei enää pidettykään taloudellisena rasitteena vaan päinvastoin, hyvinvointivaltion nähtiin edistävän talouskasvua. Hyvinvointivaltioprojekti alkoi kuitenkin hiipua 1990-luvun lamavuosina.

Paluuta menneeseen ei ole, mutta onko nykyisessä murroksessa vihdoin löytymässä aineksia uuden sukupolven hyvinvointimalliin?

Lämpimästi tervetuloa!

Ilmoitathan osallistumisestasi 5.12.2016 mennessä (huomaathan, että tilaisuudessa on rajoitetusti paikkoja).

OHJELMA

13.00–13.15 Tilaisuuden avaus: Mitä annettavaa Bruno Sarlinin vuosisadan takaisilla ajatuksilla köyhäinhoidosta on tähän aikaan?
Harri Jokiranta, Huoltaja-säätiön hallituksen puheenjohtaja

13.15–13.45 Sosiaali- ja terveysjärjestöjen muuttunut rooli
YTT, pääsihteeri Riitta Särkelä, Ensi- ja turvakotien liitto

13.45–14.15 Toimeentulotuen Kela-siirto muovaa uuden sukupolven hyvinvointimallia Tutkimusprofessori Pasi Moisio, THL